PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Program dan Aktiviti

Previous Next

FULL SCALE EXERCISE” KEMALANGAN BENCANA UDARA DI KAWASAN LAUT

25 Oktober 2023 – “Full Scale Exercise” kemalangan bencana udara di Kawasan laut yang bertempat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. Objektif latihan ini adalah seperti berikut:
 
1. Latihan kecemasan lapangan terbang berskala penuh ini adalah sebahagian daripada usaha komuniti lapangan terbang untuk memperkukuh kesediaan dan daya tahan lapangan terbang dalam menguruskan sebarang krisis atau situasi kecemasan.
2. Memastikan lapangan terbang itu dalam keadaan sentiasa bersedia. Ia terdiri daripada satu siri bengkel dan penggubalan skala penuh situasi bencana udara yang berpotensi.
3. Peserta mengukuhkan koordinasi, keupayaan dan kecekapan mereka mengikut prosedur yang didokumenkan dalam Pelan Kecemasan Aerodrome (AEP) dan juga memberikan input untuk penambahbaikan selanjutnya.
4. Khusus untuk Latihan Ex-Penyu, ia memberi tumpuan kepada tindak balas untuk menguji kemahiran dan kecekapan setiap agensi yang terlibat semasa Kemalangan Pesawat Luar Lapangan Terbang dan untuk menguji peralatan dan komunikasi sedia ada yang digunakan semasa kejadian udara.
5. Berikut adalah agensi – agensi yang terlibat:
Malaysia Airports (MAHB), Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), Pejabat Daerah Kuala Nerus (PDKN), Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba & Penyelamat (JBPM), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Jabatan Meteorologi Malaysia (MET), Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Penerangan Malaysia (JaPEN), Biro Siasatan Kemalangan Udara (BSKU), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Pengendali syarikat penerbangan, Krew darat, Hospital & kesihatan, Universiti dan lain – lain agensi yang berkenaan.
 
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search