PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Ahmad Zahid lancar Buku Garis Panduan Pelaksanaan Pengurusan Risiko Bencana Berasaskan Komuniti

Ahmad Zahid lancar Buku Garis Panduan Pelaksanaan Pengurusan Risiko Bencana Berasaskan Komuniti

PUTRAJAYA – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini melancarkan Buku Garis Panduan Pelaksanaan Pengurusan Risiko Bencana Berasaskan Komuniti (CBDRM) di Malaysia.

Buku garis panduan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) ini merupakan satu usaha untuk membentuk sebuah komuniti yang berdaya tahan (resilient community) terhadap bencana melalui aktiviti kesiapsiagaan.

“Buku ini turut dihasilkan dengan kerjasama Kolej Pengajian Kejuruteraan, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam serta sokongan daripada agensi Kerajaan, ahli akademik dan badan-badan bukan kerajaan (NGO)

“Garis panduan ini diwujudkan dengan tujuan memastikan program CBDRM dapat dilaksanakan secara efektif di setiap peringkat Jawatankuasa Pengurusan Bencana di Negeri dan Daerah serta menyeragamkan pelaksanaan program CBDRM di Malaysia,” kata Ahmad Zahid dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Ahmad Zahid telah mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat Bilangan 1 bagi tahun 2024 yang turut dihadiri oleh Setiausaha-Setiausaha Kerajaan Negeri selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN); dan Agensi-agensi Teknikal serta Agensi-agensi Tindak Balas.

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search