PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Cuaca panas: Air terjun Jeram Pasu, Jeram Linang kering

Cuaca panas: Air terjun Jeram Pasu, Jeram Linang kering

PASIR PUTEH: Cuaca panas dan kemarau yang berterusan sejak Februari lepas turut memberi kesan terhadap beberapa kawasan rekreasi hutan lipur dan air terjun di negeri ini termasuk Jeram Pasu dan Jeram Linang yang terletak di jajahan Pasir Puteh.

Tinjauan BERNAMA di dua kawasan berkenaan mendapati air terjun yang menjadi tumpuan orang ramai itu kering dan kelihatan hanyalah beting pasir dan lopak air keruh di beberapa kawasan.

Penghulu Mukim Telipot Muhd Zali Mat Daud, 57, berkata keadaan itu berlaku lebih sebulan lalu menyebabkan kawasan berkenaan tidak lagi dikunjungi orang ramai.

 

"Sebelum ini, ramai penduduk kampung mengambil kesempatan mandi-manda di Jeram Pasu dan Jeram Linang kerana beberapa kawasan di sekitar mukim ini mengalami gangguan bekalan air. 

"Namun, air di pusat rekreasi ini semakin berkurangan sejak hujung bulan lalu dan keadaan semakin kering awal bulan ini," katanya kepada BERNAMA, baru-baru ini.

 

Muhd Zali berkata, peniaga juga terpaksa menutup operasi gerai masing-masing kerana kawasan itu sunyi sepi tanpa pengunjung. 

Kawasan berkenaan katanya, tidak pernah "sekering" itu sebelum ini walaupun pada musim kemarau.

"Selalunya tidaklah sampai ke tahap begini. Tahun ini, cuaca panas agak luar biasa dan dalam tempoh yang agak lama menyebabkan air kering dan yang ada hanyalah beting pasir sekali gus menjejaskan sektor pelancongan di kawasan ini," katanya.

Sementara itu, seorang pengunjung dari Terengganu Rosnizah Zakaria, 47, berkata dia bersama beberapa rakannya terpaksa membatalkan hasrat untuk menikmati keindahan panorama dan menyegarkan diri di lokasi rekreasi itu selepas mendapati air di kawasan itu telah kering.

"Kita harap cuaca panas yang dialami ini akan segera berlalu dan lokasi pelancongan ini kembali meriah dan dikunjungi ramai selepas keadaan pulih seperti biasa," katanya.– BERNAMA

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search