PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Rezeki cuaca panas

Rezeki cuaca panas

Kuala Lumpur: Cuaca panas yang melanda negara ketika ini memberi hasil lumayan buat peniaga air terutama mereka yang berniaga di tepi jalan.

Peniaga, Mohd Fadzil Ismail, 55, mengakui musim panas ini menjadi lubuk rezeki buat mereka, berbanding hari biasa.

"Alhamdulillah, saya bersyukur disebabkan cuaca panas, jualan air saya laris cepat sehingga mencecah dua kali ganda berbanding hari biasa," katanya.

Menurutnya, waktu kemuncak pelanggan akan ke gerainya pada sebelah petang selepas anak-anak pulang ke sekolah.

 

"Jika dahulu, jualan air saya hanya sekadar empat ke lima balang, tetapi bila musim panas tiba, saya boleh menjualnya sehingga mencecah lapan ke sembilan balang sehari," katanya.

Seorang lagi peniaga, Juraimi Ngadul, 60, berkata, anggaran keuntungan kasar yang diperoleh dalam masa sehari lebih tinggi berbanding hari biasa dan musim hujan.

"Selalunya, pelanggan akan membeli satu atau dua cawan sahaja, tetapi sekarang mereka akan membeli empat cawan disebabkan faktor cuaca panas ini.

Sementara itu, Amran Birin, 58, berkata, jualan air kelapa di gerainya mendapat sambutan pelanggan disebabkan mereka mencari air yang boleh menyegarkan badan.

"Selain air kelapa, air cendol juga menjadi pilihan utama pelanggan di gerai saya pada musim panas ini," katanya.

Terdahulu media melaporkan, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, Malaysia dijangka mengalami cuaca panas berpanjangan sehingga Ogos susulan musim peralihan monsun. -HARIAN METRO

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search