PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Hari paling panas dalam 100 tahun

Hari paling panas dalam 100 tahun

Beijing: Shanghai, pada Isnin, menyaksikan hari paling panas untuk Mei bagi tempoh lebih 100 tahun dengan suhu mencecah 36.1 darjah Celsius, meneruskan trend cuaca luar biasa panas di China sejak Mac lalu.

Beberapa wilayah selatan China dijangka dilanda cuaca panas melampau dalam beberapa hari akan datang, dan pakar cuaca meramalkan satu lagi musim panas dengan suhu harian yang tinggi.

Suhu tertinggi direkodkan oleh Biro Meteorologi Shanghai pada Isnin lalu mengatasi rekod untuk bulan Mei sebelumnya iaitu 35.7 darjah Celsius pada 1876, 1903, 1915 dan 2018, menurut statistik biro.

Suhu di rantau ini biasanya meningkat lebih tinggi pada bulan Jun, Julai dan Ogos.

Terdahulu, banyak kawasan di wilayah Sichuan, yang menempatkan lebih 80 juta orang, mengeluarkan amaran suhu tinggi, dengan beberapa kawasan mencapai suhu maksimum 42 darjah Celsius, lapor media tempatan.

 

Dalam tempoh tiga hingga lima hari akan datang, suhu maksimum di beberapa bandar di Sichuan, yang terletak di barat daya China, akan mencapai 38 darjah Celsius, dan mencecah 42 darjah Celsius di beberapa kawasan, menurut media kerajaan.

Pentadbiran Meteorologi China berkata, kebanyakan kawasan selatan China, termasuk wilayah Guizhou, Yunnan dan Sichuan, akan menyaksikan suhu meningkat melebihi 35 darjah Celsius, dengan beberapa kawasan mencecah 37 hingga 39 darjah Celsius.

China, yang terkenal dengan keadaan cuaca yang melampau, sebelum ini mengalami hujan lebat selama berminggu-minggu di beberapa wilayah.

Ribuan orang dipindahkan di timur laut wilayah Sichuan setakat Isnin, langkah berjaga-jaga berikutan hujan lebat di kawasan itu, kata pihak berkuasa tindak balas kecemasan tempatan.

Sementara itu, di kawasan perbandaran yang berjiran dengan Beijing iaitu Chongqing, pihak berkuasa memberi amaran mengenai risiko banjir pada hari Isnin, menjangkakan paras air di Sungai Jialing, anak Sungai Yangtze, meningkat kira-kira enam meter pada Selasa berikutan hujan lebat.

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search