PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Kerap minum air, had aktiviti luar elak strok haba

Kerap minum air, had aktiviti luar elak strok haba

KUALA KRAI: Fenomena cuaca panas melampau menyebabkan penduduk di jajahan ini mengambil langkah waspada dengan kerap minum air dan mengehadkan aktiviti luar bagi mengelakkan terkena serangan strok haba.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, rata-rata penduduk mengakui situasi itu memaksa mereka untuk mengelakkan diri daripada berada di kawasan terbuka selain perlu lebih kerap minum air dalam kuantiti yang banyak. 

Katanya, sejak awal Ramadan lepas, suhu panas terik dan bahang matahari sangat dirasakan sehingga membataskan kerja serta aktiviti harian.

“Cuaca panas ini sudah menjadi kebiasaan bagi saya yang bekerja sebagai buruh binaan, namun, cuaca kali ini agak luar biasa dan terlampu panas.

“Bahang panas ketika ini memeritkan sehingga saya perlu kerap berteduh bagi menghilangkan rasa panas dan keletihan selain minum air sekerap yang mungkin,”katanya ketika ditemui di Kampung Gatal, di sini, semalam.

Sementara itu, seorang peniaga, Ismail Mohamad, 48, berkata, keadaan cuaca panas dilihat berisiko bagi golongan warga emas dan kanak-kanak.

Katanya, memandangkan cuaca panas ketika ini, dia sangat menitikberatkan kesihatan anak-anak dengan membekalkan air masak kepada anak-anak untuk dibawa ke sekolah.

“Jika sebelum ini mereka ke sekolah dengan menaiki basikal, namun sejak cuaca panas ini, saya mengambil keputusan menghantar mereka ke sekolah. 

“Selain itu, saya mengehadkan aktiviti luar dan hanya benarkan mereka bermain-main di luar rumah selepas pukul 6 petang,” ujarnya.

Terdahulu, media melaporkan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan status cuaca panas tahap satu (berjaga-jaga) atau tahap kuning bagi empat kawasan di Semenanjung.

Menurut data jabatan itu, empat kawasan berkenaan melibatkan Kuala Krai dan Pasir Mas di Kelantan; Rompin di Pahang dan Muar di Johor.

Tahap berjaga-jaga merujuk kepada suhu maksimum harian 35 hingga 37 darjah Celsius sekurang-kurangnya selama tiga hari berturut-turut. - UTUSAN

 

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search