OFFICIAL PORTAL
PRIME MINISTER'S DEPARTMENT
NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AGENCY

Media

Previous Next

Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat Bil 1

14 Mei 2024 - Telah berlangsungnya satu Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat Bil 1 yang telah dipengerusikan olah YAB Timbalan Perdana Menteri,  YAB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi selaku pengerusi jawatankuasa pengurusan bencana peringkat pusat.  Turut dihadiri oleh Setiausaha-Setiausaha Kerajaan Negeri selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN); dan Agensi-agensi Teknikal serta Agensi-agensi Tindak Balas.

Mesyuarat dimaklumkan oleh Jabatan Meteorologi (MET Malaysia) bahawa negara dijangka menerima hujan pada paras purata di kebanyakan tempat dan sedikit atas purata (Sarawak dan barat Sabah) dalam tempoh Monsun Barat Daya yang bermula Mei sehingga September 2024. Selain itu, MET Malaysia juga meramalkan peralihan kepada El Niño and the Southern Oscillation (ENSO) neutral dijangka berlaku pada pertengahan 2024 manakala La Nina dijangka mula terbentuk pada suku ketiga 2024.

Dalam mesyuarat yang sama juga saya turut melancarkan Buku Garis Panduan Pelaksanaan Pengurusan Risiko Bencana Berasaskan Komuniti (CBDRM) di Malaysia. Buku garis panduan ini yang dihasilkan NADMA dengan kerjasama Kolej Pengajian Kejuruteraan, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam serta sokongan daripada agensi Kerajaan, ahli akademik dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) adalah bertujuan untuk memastikan program CBDRM ini dapat dilaksanakan secara efektif di setiap peringkat Jawatankuasa Pengurusan Bencana di Negeri dan Daerah serta menyeragamkan pelaksanaan program CBDRM di Malaysia selaras dengan matlamat untuk membentuk sebuah komuniti yang berdaya tahan (resilient community) terhadap bencana melalui aktiviti kesiapsiagaan. Garis panduan ini boleh dimuat turun di laman sesawang NADMA di www.nadma.gov.my

Disclaimer
The Government of Malaysia and the National Disaster Management Agency (NADMA) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search