PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

El Nino dijangka berterusan hingga pertengahan tahun ini - MetMalaysia

El Nino dijangka berterusan hingga pertengahan tahun ini - MetMalaysia

KUALA LUMPUR: Fenomena El Nino dengan intensiti kuat yang sedang melanda dunia ketika ini, dijangka berterusan hingga pertengahan tahun ini.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia), Muhammad Helmi Abdullah berkata, fenomena itu bermula sejak pertengahan tahun lalu dan boleh berterusan sehingga 18 bulan.

 

"Berdasarkan ramalan terkini, ia dijangka mula melemah dan beralih kepada keadaan neutral secara beransur-ansur menjelang pertengahan tahun ini," katanya kepada BH.

Berdasarkan episod El Nino yang terdahulu, Muhammad Helmi berkata, fenomena itu yang kuat boleh menyebabkan peng

"Kemuncak kesan El Nino biasanya bermula pada penghujung Monsun Timur Laut (MTL) dan boleh berlarutan sehingga pertengahan tahun," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, MTL 2023/2024 yang bermula pada 11 November lalu masih berterusan dan dijangka berakhir pada penghujung bulan depan.

urangan taburan hujan dan peningkatan suhu udara di negara kita berbanding daripada kelaziman, terutamanya di negeri utara Semenanjung, pedalaman Perak, Kelantan dan Pahang, serta Sabah."Kelazimannya hujan dan ribut petir akan berkurangan di fasa akhir MTL, iaitu bermula awal bulan ini hingga penghujung bulan depan," katanya.

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search