PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
Previous Next

Seminar Pengurusan Bencana Disaster Management Working Group (DMWG) MAL-THAI

26 Julai 2023 - Seminar Pengurusan Bencana Disaster Management Working Group (DMWG) MAL-THAI merupakan program bilateral yang diadakan dua kali setahun secara bergilir antara Malaysia dan Thailand. Seminar ini merupakan salah satu program dan inisiatif bagi tahun 2023 oleh Kumpulan Kerja Pengurusan Bencana (DMWG) Malaysia/Thailand berlandaskan kepada arahan-arahan yang dikeluarkan bagi mencapai objektif perjanjian 18 Mei 2000 yang telah termeterai antara Kerajaan Malaysia dan Thailand. Seminar ini telah diadakan di Kroh Hot Spring And Riverview, Pengkalan Hulu, Perak pada 26 Julai 2023.

Seminar ini dihadiri oleh En Addyhanis bin Ahamad, Pengarah, Seksyen Penyelarasan Operasi (SPeO), NADMA selaku Pengerusi DMWG Malaysia (MJC), En Nazaruddin bin Sharaai, Pengarah NDCC, NADMA selaku penceramah dan Mej Wazirudin bin Mahfot @ Mahbott, Penolong Pengarah Kanan (SPeO), selaku urusetia. Seramai 20 wakil agensi daripada Malaysia yang turut hadir dalam seminar ini adalah agensi-agensi dari Negeri Perak seperti PDRM, ATM, JBPM, APM, KKM, Kastam, Imigresen, JKM, PBSM dan MKN Negeri. Seramai 19 delegasi daripada Thailand turut hadir pada seminar ini. Pihak Malaysia-Thailand Border Coordination Office (MTBCO) selaku urusetia bagi seminar ini.

Acara pembukaan dirasmikan oleh Mr Eak Youngapai Na Songkla (District Officer of Betong). Manakala acara penutup dirasmikan oleh En Addyhanis bin Ahmad (Pengarah SPeO, NADMA). Seminar ini memfokuskan kepada bencana tanah runtuh bagi kawasan Pengkalan Hulu, Perak (Malaysia) dan Betong, Yala (Thailand). Ceramah bertajuk "Pengurusan Risiko Tanah Runtuh" yang disampaikan oleh Dr Ferdaus bin Ahmad dari JMG. Manakala ceramah bertajuk "Fungsi dan Peranan NDCC" disampaikan oleh En Nazaruddin bin Sharaai (Pengarah NDCC NADMA).

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search