OFFICIAL PORTAL
PRIME MINISTER'S DEPARTMENT
NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AGENCY

News

Ikan dan udang di Port Dickson selamat dimakan, kupang perlu dielak

Ikan dan udang di Port Dickson selamat dimakan, kupang perlu dielak

PORT DICKSON: Ikan, udang, dan sotong di perairan Port Dickson masih selamat untuk dimakan walaupun terdapat amaran terhadap pengambilan kupang dan kerang-kerangan.

Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Sembilan Kasim Tawe menjelaskan hidupan laut yang bergerak bebas seperti ikan dan udang tidak terjejas oleh pencemaran toksin.

“Spesies yang bergerak seperti ikan dan udang tidak berbahaya kerana mereka mencari makanan sendiri,“ katanya.

Beliau menekankan bahawa kupang dan kerang lebih berisiko kerana ia menyerap toksin terus dari air laut.

“Keupayaan kerang menyimpan toksin dalam badan mereka lebih tinggi dan boleh menyebabkan keracunan,“ jelas Kasim.

Beliau berkata ledakan alga yang menyebabkan peningkatan toksin berlaku akibat perubahan cuaca panas sejak pertengahan tahun.

“Kami telah menasihatkan kira-kira 100 penternak kupang untuk menghentikan sementara aktiviti menuai,“ tambahnya.

Keputusan ujian sampel kedua dijangka dikeluarkan pada Khamis ini untuk menentukan langkah seterusnya.

Sebelum ini, ujian makmal mendapati kandungan biotoksin dalam kupang melebihi 800 ppb, melebihi paras selamat.

Nelayan dan penternak dinasihatkan mengelak mengutip kerang-kerangan sehingga keputusan terkini diumumkan. - Bernama

Disclaimer
The Government of Malaysia and the National Disaster Management Agency (NADMA) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung

Search