OFFICIAL PORTAL
PRIME MINISTER'S DEPARTMENT
NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AGENCY

Policy Section

Mangsa banjir di Terengganu, Pahang menurun, Johor kekal

Mangsa banjir di Terengganu, Pahang menurun, Johor kekal

KUALA LUMPUR: Jumlah mangsa banjir di Terengganu, Pahang dan Johor mencatatkan seramai 698 orang di enam pusat pemindahan sementara (PPS) setakat 12 tengah hari ini.

Menurut laporan terkini Pusat Kawalan Bencana Negara Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), sebanyak 647 mangsa daripada 194 keluarga di Terengganu masih ditempatkan di empat PPS di Dungun, berbanding 923 orang daripada 275 keluarga pagi tadi.

Di Pahang, jumlah mangsa juga menurun iaitu 22 orang daripada lima keluarga masih ditempatkan di sebuah PPS di Rompin manakala di Johor jumlah mangsa kekal 29 orang daripada sembilan keluarga di satu PPS di Kota Tinggi.

Sementara itu, tinjauan situasi di Stesen Telemetri Jabatan Pengairan dan Saliran mendapati beberapa sungai masih berada pada paras bahaya. 

Antaranya ialah Sungai Johor di Kota Tinggi (Johor); Sungai Kedah di Kota Setar (Kedah); Sungai Golok di Pasir Mas (Kelantan); Sungai Rompin dan Sungai Pahang (Pahang); Sungai Arau (Perlis); Sungai Kinabatangan (Sabah); Sungai Klang di Petaling (Selangor); Sungai Dungun dan Sungai Terengganu di Hulu Terengganu (Terengganu).

 

NADMA turut memaklumkan 19 jalan ditutup akibat banjir, jambatan rosak serta jalan dan cerun runtuh antaranya Jalan Raya Timur Barat Hulu Perak, Perak; Jalan Sungai Lembing di Kuantan, Pahang; dan Jalan Durian Mentangau di Dungun, Terengganu. – BERNAMA

Disclaimer
The Government of Malaysia and the National Disaster Management Agency (NADMA) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search