PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Program dan Aktiviti

Previous Next

Lawatan Kerja ke Tapak Cadangan Pembinaan Pusat Pemindahan Kekal Bencana (PPKB) di Daerah Pitas, Sabah

12 NOVEMBER 2023 – Hari ini Menteri HESS Dan TTK, Datuk Armizan Mohd Ali, mengadakan lawatan kerja ke Daerah Pitas, untuk meninjau tapak cadangan pembinaan Pusat Pemindahan Kekal Bencana (PPKB) yang pertama bagi negeri Sabah.
Salah satu komponen penting dalam persiapan menghadapi bencana adalah penyediaan pusat penempatan bagi mangsa-mangsa yang perlu dipindahkan keluar daripada lokasi kejadian semasa bencana berlaku buat sementara waktu seperti bencana banjir dan kebakaran besar.
Dalam fasa pertama pelaksanaan, sejumlah sembilan buah pembinaan PPKB telah dirancang untuk pembinaan sebagai projek rintis di sembilan buah negeri yang kemudiannya akan diperluasakan ke semua negeri.
Objektif pembinaan PPKB adalah untuk menyediakan prasarana penempatan bencana khusus yang bertaraf kekal untuk tempat perlindungan sementara mangsa semasa sesuatu kejadian bencana berlaku. Turut hadir sama YBhg. Ketua Pengarah NADMA, Datuk Khairul Shahril bin Idrus dan Timbalan Ketua Pengarah (Pasca Bencana), En. Hussain bin Moh serta pemimpin setempat.
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search