PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

5 kampung dilanda banjir di Maran

MARAN : Lima kampung dan sebuah taman perumahan di Mukim Luit dan Chenor di daerah ini dilanda banjir selepas hujan lebat berterusan sejak petang semalam. 

Kampung terbabit ialah Kampung Kuala Sentul, Sri Jaya, New Zealand, Baru Sungai Chedong, Berkat dan Taman Sri Chedung yang mula dinaiki air pada jam 10.50 malam tadi.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Maran, Kapt (PA) Mohd Nor Azhar Yusof berkata sebanyak empat Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka dan menempatkan sebanyak 145 keluarga membabitkan 559 mangsa.

"Hujan lebat itu turut menjejaskan rumah di kawasan berkenaan serta laluan utama turut digenangi air.

"PPS Kampung Baru Sungai Chedong menempatkan 53 keluarga dan 252 mangsa, Balairaya Kg Berkat, tujuh keluarga dan 26 mangsa, SK Kuala Sentul menempatkan 64 keluarga (207 mangsa) dan Surau Taman Sri Chedong menempatkan 21 keluarga dan 74 mangsa," katanya.

Katanya, agensi penyelamat sedang membuat pemantauan dan menghantar bantuan keperluan asas bencana serta kit makanan kepada mangsa yang terbabit.

"Ketika ini, hujan sudah berhenti dan air mulai surut, orang ramai dinasihatkan sentiasa peka dan mendapatkan maklumat terkini terutama berkaitan laluan yang dikhuatiri ditenggelami air yang boleh mengancam keselamatan," katanya.

Katanya, orang ramai boleh menghubungi Sekretariat,Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Maran (JPBD Maran / Negeri Pahang , Angkatan Pertahanan Awam Daerah Maran / Negeri Pahang dengan menelefon 09-2995 991. -

Pingat Persekutuan khusus untuk anggota penyelamat

PUTRAJAYA: Kerajaan akan meneliti syor untuk mewartakan pingat khidmat khusus anggota penyelamat yang terbabit dalam misi kemanusiaan sebagai Pingat Persekutuan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd Ali, berkata secara prinsipnya perkara itu sudah dipersetujui dan ketika ini pihak yang berkenaan sedang memuktamadkan prosesnya dengan Bahagian Istiadat, Istana Negara.

Katanya, selepas selesai, anugerah Pingat Khas ini akan dinaik taraf sebagai Pingat Persekutuan bagi memberi pengiktirafan dan penghargaan kepada anggota kerajaan khususnya pasukan beruniform yang terbabit dengan mana-mana misi menyelamat ditetapkan kerajaan.

Katanya, pada masa ini Pingat Khas yang diberikan hanya sekadar di peringkat dalaman yang diselaraskan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

"Secara dasarnya cadangan ini telah dipersetujui di peringkat Kabinet dan bagi permulaan kita menganugerahkan Pingat Khas ini terlebih dahulu kepada anggota yang terlibat," katanya kepada pemberita pada Majlis Anugerah Pingat Khas Misi Bantuan Kemanusiaan Dan Bencana, di sini hari ini.

Seramai 250 anggota yang terbabit dalam misi itu di Gaziantep,Turkiye, Februari lalu menerima Pingat Khas.

Sebelum ini Februari lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan supaya semua petugas Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) yang berkhidmat dalam misi menyelamat mangsa gempa bumi Turkiye dan Syria diberikan elaun khas, sijil penghargaan serta pingat khidmat khusus sebagai menghargai pengorbanan serta komitmen petugas terbabit.

Anggota yang terbabit dalam misi itu terdiri daripada SMART, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Armizan berkata, anugerah julung kali itu menjadi satu pembaharuan dilakukan Kerajaan Perpaduan.

"Kita juga bercadang dan sedang mengkaji untuk memberikan pengiktirafan kepada badan bukan kerajaan (NGO) yang terbabit dalam misi kemanusiaan," katanya. BERITA HARIAN

SMART, bomba terima pingat khas kenang jasa dalam misi bantuan Turkiye

PUTRAJAYA, 25 Julai – Seramai kepada 248 anggota terdiri pelbagai anggota badan beruniform dan Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) menerima pingat khas dalam Majlis Penganugerahan ’Pingat Misi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana’, hari ini.

 

Majlis yang julung kali diadakan disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd Ali yang berlangsung meriah di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Dalam ucapannya, beliau berkata, pingat itu bagi mengiktiraf peranan disumbangkan oleh wira-wira negara sewaktu berada di Turkiye yang terdiri daripada pelbagai anggota pasukan penyelamat di Turkiye. 

Malah, penganugerahan tersebut diberikan selepas pengumuman Perdana Menteri di Parlimen pada 16 Februari yang lalu bagi mengiktiraf peranan yang disumbangkan wira negara.

Pada majlis berkenaan, Azmizan memberitahu kerajaan kini sedang meneliti syor bagi menggazetkan pingat khidmat khusus yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini kepada anggota badan beruniform yang melakukan misi kemanusian dijadikan sebagai pingat persekutuan

Sementara itu, Timbalan Penguasa Bomba II Mohamed Yaacob Yusoff berkata, ini merupakan pengiktirafan yang paling bermakna baginya dalam tempoh 28 tahun perkhidmatannya sebagai anggota badan beruniform.

“Saya pernah menyertai pelbagai misi sepanjang saya berkhidmat, dan ketika di sana ia merupakan antara misi yang paling mencabar memandangkan  perlu melakukan misi berkenaan dalam keadaan sejuk sehingga mencecah -16 darjah Celcius.” ujarnya.

Bagi Penguasa Kanan Bomba 1, Mohammad Khairul Jamil, penganugerahan yang diterima  adalah pengeiktirafan yang pertama kali diberikan kerajaan kepada anggota bomba yang menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR) dan misi kemanusian.

“Saya cukup teruja dan sangat menghargai usaha kerajaan yang mengiktiraf usaha kami sepanjang berada di Turkiye Februari lalu.” katanya.- NASIONAL KINI

250 petugas pasukan penyelamat bencana di Turkiye terima pingat

PUTRAJAYA: Seramai 250 petugas pasukan penyelamat bagi misi bencana di Turkiye pada Februari lalu menjadi kumpulan pertama menerima Pingat Misi Bantuan Kemanusiaan.

Pingat itu pertama kali diwujudkan bagi mengiktiraf dan menghargai jasa, bakti serta pengorbanan anggota-anggota penyelamat yang terbabit misi bencana dan menyelamat di luar negara.

Majlis penganugerahan itu disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd Ali di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini hari ini.

Armizan dalam ucapannya berkata, pingat itu bagi mengiktiraf peranan disumbangkan oleh wira-wira negara sewaktu berada di Turkiye yang terdiri daripada pelbagai anggota pasukan penyelamat.

“Ia termasuk Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM),” katanya.

Katanya, pasukan pertama petugas penyelamat negara mula digerakkan ke Turkiye pada 6 Februari lalu bagi menyelamat mangsa-mangsa yang terperangkap akibat gempa bumi di Gaziantep.

Armizan berkata, pasukan penyelamat Malaysia berjaya menyelamatkan lima mangsa yang masih hidup dan mengeluarkan 47 mangsa yang meninggal dunia di bawah runtuhan bangunan.

“Operasi mencari dan menyelamat (SAR) berhadapan dengan beberapa cabaran yang agak mencabar antaranya cuaca ekstrem di lokasi bencana, koordinasi logistik dan pengangkutan serta perbezaan bahasa dan budaya,” katanya.

Pada masa sama, katanya, ATM menghantar seramai 110 orang pasukan perubatan bagi mengendalikan Hospital Medan Malaysia (HMM) bermula dari 15 Februari hingga 23 Mac lalu.

Katanya, seramai 2,415 pesakit berjaya dirawat termasuk 83 kes pembedahan.

“Sumbangan yang dicurahkan ini mengharumkan nama dan melonjakkan lagi imej Malaysia di pentas antarabangsa yang sudah pasti membanggakan kita semua.

“Ia akan menjadi tanda aras kepada Malaysia semasa menyertai SAR di luar negara pada masa akan datang,” katanya - UTUSAN

Malaysia, region better prepared to face El Nino, haze

The world is seeing the impact of El Nino. According to the World Meteorological Organisation (WMO), there is an 80 per cent chance of El Nino happening between July and September.

With El Nino, the WMO expects the see a sudden increase in global warming. Parts of the world will experience warmer temperatures with less rain, while others will see more rain than usual.

According to the Asean Specialised Meteorological Centre (ASMC), El Nino will also likely cause environmental changes that increase the likelihood of peatland and vegetation fires. El Nino will allow them to spread faster and last longer.

This will lead to a higher chance of haze. It has been estimated that 90 per cent of the haze problem in the region in the past years came from peatland and vegetation-related fires.

Based on the Asean Secretariat's records, the worst transboundary haze in the region in 1997 and 1998 had caused an estimated loss of US$9 billion.

 

There has been stronger political will in Asean member states to act together to prevent a recurrence of the 1997-1998 haze, especially after the signing of the Asean Agreement on Transboundary Haze Pollution in June 2002.

 

Malaysia, consistent with the regional forecast, is expected to experience drier and warmer weather until September. The Malaysian Meteorological Department has predicted that this year's weather will be more intense.

With the drier and warmer climate, there is concern about vegetation and peatland fires becoming more frequent and increasing the possibility of haze. Transboundary haze is a serious threat to the well-being of the nation.

The government declared a state of emergency thrice — 1997, 2005 and 2013 — due to the haze problem. It is estimated that the 1997-1998 haze, the worst in our country's history, caused RM800 million in losses.

The situation in Malaysia is manageable. Our air quality index remains satisfactory and no major case of open burning, peatland and bush fires has been detected.

In most cases, local haze problems are a result of open burning and peatland fires caused by human activities and carelessness, with minimal connection to El Nino.

Despite the good indicators, the government has been proactive. On May 16, the Central Disaster Management Committee instructed all agencies to make preparations should El Nino worsen.

The Department of Environment activated its procedures for peatland fire prevention, a national open burning action plan, a national haze action plan and stricter enforcement of the Environmental Quality Act.

The National Committee on Haze and Dry Weather was also activated, involving 70 agencies at the federal and state levels.

The Fire and Rescue Department has identified 20 peatland fire hotspots. The Department of Environment, Fire and Rescue Department, Civil Defence Force and local governments have increased the frequency of patrols and drone surveillance at the hotspots.

To ensure better surveillance, satellites have been used to detect hotspots. Our main strategy is to prevent vegetation and peatland fires. -NST

 

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search