PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Sebuah lagi PPS dibuka di Hilir Perak

Sebuah lagi PPS dibuka di Hilir Perak

IPOH: Sebuah lagi pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di daerah Hilir Perak semalam iaitu di Dewan Serbaguna Chikus di Langkap yang menempatkan 13 orang penduduk terjejas banjir daripada enam keluarga.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Perak berkata, pembukaan PPS terbaru itu menjadikan jumlah keseluruhan PPS yang dibuka di negeri ini sebanyak lima buah iaitu tiga di Hilir Perak dan dua di Kerian.

Katanya, kemasukan penduduk di PPS Dewan Serbaguna Chikus itu menjadikan jumlah keseluruhan mangsa banjir di negeri ini seramai 471 orang daripada 145 keluarga.

“Jumlah tersebut meningkat berbanding seramai 458 orang daripada 139 keluarga.

“Setakat ini, bilangan mangsa banjir di dua PPS di Hilir Perak kekal iaitu Dewan Serbaguna Padang Tembak merekodkan seramai 162 orang daripada 50 keluarga manakala 142 orang daripada 46 keluarga di Dewan Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI), Langkap,” katanya di sini.

Sementara itu, bagi daerah Kerian, seramai 97 mangsa daripada 24 keluarga ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Changkat Lobak manakala 57 orang daripada 19 keluarga pula di PPS SK Alor Pongsu.

“Penduduk yang terjejas ini dari Kampung Matang Tengah, Kampung Changkat Lobak, Kampung Beriai, Kampung Selekoh, Kampung Parit Air Hitam I dan Kampung Parit Ali Kalang,” katanya. - UTUSAN
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search