PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Pembenihan awam berjaya tingkat paras Empangan Air Itam

Pembenihan awam berjaya tingkat paras Empangan Air Itam

GEORGETOWN: Operasi pembenihan awan gelombang kedua di Pulau Pinang yang dijalankan semalam, menunjukkan peningkatan air di Empangan Air Itam, di sini, susulan berlaku hujan di kawasan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan negeri, Zairil Khir Johari, berkata setakat semalam, paras Empangan Air Itam pada tahap 48.6 peratus berbanding 47 peratus pada minggu lalu.

"Operasi pembenihan awan semalam boleh dikatakan berjaya kerana mencetuskan hujan dan ia membantu meningkatkan paras Empangan Air Itam iaitu kira-kira lebih satu peratus, manakala paras air di Empangan Teluk Bahang kekal 44.2 peratus setakat semalam, sama dengan paras pada minggu lalu.

 "Kemungkinan kerajaan negeri akan memohon melaksanakan pembenihan awan lagi, namun ia bergantung kepada keadaan cuaca terkini dan semasa.. jika sudah masuk musim hujan mungkin kita tidak perlu operasi pembenihan awan lagi," katanya di sini, hari ini.

Awal bulan lalu, media melaporkan simpanan Empangan Air Itam hanya mampu bertahan untuk 40 hari, manakala Empangan Teluk Bahang pula selama 146 hari, susulan cuaca panas melanda negara ketika ini.

 Setakat 8 Mei lalu, Empangan Air Itam merekodkan paras 41.5 peratus manakala Empangan Teluk Bahang pada 48.1 peratus.

Susulan penurunan paras Empangan Air Itam dan Teluk Bahang itu, kerajaan negeri memohon bantuan menjalankan operasi pembenihan awan bagi mencetuskan hujan di kawasan tadahan air berkenaan.

Semalam, operasi kedua pembenihan awan di Empangan Teluk Bahang dan Empangan Air Itam dijalankan, sebulan selepas operasi pertama.

Sementara itu, Zairil berkata, Tenaga Nasional Berhad (TNB) mula memasang meter pintar di premis kediaman dan perdagangan di Pulau Pinang, bermula Khamis ini di sekitar kawasan Pulau Tikus dan Tanjung Tokong, seterusnya ke kawasan lain secara berfasa sehingga selesai sepenuhnya pada hujung tahun depan.

"Pemasangan dan penggantian meter dilakukan pihak juruteknik dan vendor TNB dengan setiap unit dijangka mengalami gangguan bekalan elektrik ketika pemasangan dijalankan.

"Anggaran gangguan di antara 30 minit hingga satu jam bagi setiap unit dan setiap unit akan menerima notis pemasangan meter pintar dan borang B (gangguan bekalan elektrik) sebelum pemasangan dijalankan," katanya - BERITA HARIAN

 
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search