PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

13 mangsa banjir dipindahkan ke PPS

13 mangsa banjir dipindahkan ke PPS

ISKANDAR PUTERI: Tiga bayi antara 13 mangsa banjir di Kampung Baru Muafakat, Gelang Patah di sini yang diselamatkan dan dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS).

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Johor berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berkaitan banjir kilat itu pada jam 12 tengah hari.

Menurutnya, kejadian membabitkan penduduk di Jalan Jeluntas 1, Kampung Baru Muafakat.

Katanya, seramai 19 anggota Bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Iskandar Puteri dan Pekan Nenas ke lokasi kejadian dengan dua fire rescue tender (FRT) dan dua bot.

"Bomba memindahkan semua mangsa termasuk sembilan perempuan dewasa, seorang lelaki dewasa orang kurang upaya (OKU) dan tiga bayi.

"Operasi masih berjalan," katanya dalam kenyataan media hari ini.

Sementara itu, Facebook Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) melaporkan, kejadian berlaku akibat hujan lebat melebihi satu jam dan mengakibatkan kawasan tanah rendah dinaiki air.

"Seramai 33 orang penghuni terdiri daripada tujuh keluarga terbabit dalam kejadian ini.

"Sebuah Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Dewan Raya Gelang Patah dibuka pada jam 2.06 petang hari ini bagi menempatkan penduduk yang terjejas akibat banjir," katanya. - BERITA HARIAN

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search