PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

'Jangan tunggu banjir baru ada arahan' - Anwar

'Jangan tunggu banjir baru ada arahan' - Anwar

PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta semua pihak di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Kementerian Kewangan dan agensi badan penguatkuasa mengambil tindakan termasuk memberi arahan lebih awal bagi tangani banjir.

Perdana Menteri berkata, arahan segera perlu diberikan supaya jentera penguatkuasaan dan penyelamat sentiasa bersiap siaga, sekali gus memudahkan tindakan penyelarasan dalam membantu mangsa bila bencana berlaku.

"Maknanya arahan itu patut datang sekarang, jangan tunggu banjir baru ada arahan, yang saya lihat di Johor, yang istimewanya kerana sebelum banjir jentera sudah siap siaga dan ini yang memudahkan tindakan.

"Saya mahu hal sama berlaku, sebab itu untuk JPM dan badan penguat kuasa lain dan Kementerian Kewangan, saya kata tidak payah tunggu kelulusan belanjawan sepenuhnya, kerana belanjawan sudah diluluskan sebahagiannya pada Disember ini.

Perdana Menteri berkata, ia sekali gus membuktikan bahawa ada kesedaran di semua peringkat khususnya penjawat awam untuk melaksanakan tugas dengan ikhlas dan pantas.

"Saya semalam ke Johor, perhatikan jentera kita di peringkat Persekutuan dan negeri itu, kepantasan dia bertindak jauh lebih baik. Terima kasih Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi turun segera.

"Saya lihat tindakan penjawat awam dan saya jumpa pegawai daerah, menteri besar, ketua polis, saya syukur, tak payah tunggu arahan, dia sudah tahu, kepantasan tentera dalam bina jambatan Bailey, bila saya teks sudah dalam proses menyiapkan, dua hari selepas itu siap.

"Ini maknanya ada kesedaran di semua peringkat khususnya penjawat awam untuk melaksanakan tugas dengan ikhlas dan pantas.

"Kerana orang yang mengalami masalah itu tidak sama seperti kita, dia tidak mampu menunggu berhari-hari, makan minum pun dalam tempoh setengah hari dan selewat-lewatnya sebelum 24 jam sampai makanan melainkan tempat terputus (hubungan) yang mengambil masa satu hari," katanya.

Beliau turut bersyukur dan bangga dengan komitmen ditunjukkan semua penjawat awam termasuk di Johor, Pahang, Kelantan, Terengganu dan lain-lain negeri.

Dalam pada itu Perdana Menteri turut mengambil maklum banjir yang berlaku di Sarawak dan mahu tindakan segera yang sama dilakukan seperti di Johor.

"Banjir katanya melanda ke Sarawak dalam masa singkat kita doa semoga dapat dihindari malapetaka lebih besar, tapi saya mahu tindakan yang sama atau lebih baik seperti masa sudah dilakukan di negeri dan saya saksikan sendiri di Johor.

"Malahan saya pendekkan lawatan ke Johor kerana ada acara, tapi Alhamdulillah, mereka melakukan dengan baik dan bangga dengan usaha mereka keseluruhan pasukan termasuk badan bukan kerajaan (NGO).

"Untuk Sarawak ini, Timbalan Perdana Menteri akan selaraskan , kalau apa-apa salah, masalah.. salah dia, tapi saya percaya kita dapat kekalkan prestasi itu," katanya.

Semalam, Perdana Menteri memaklumkan Semua projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) bernilai RM600 juta ke atas diarahkan supaya diluluskan dan disegerakan mulai Jun ini.

Beliau berkata, keputusan kerajaan menyegerakan projek RTB segera itu bagi mengelakkan bencana banjir berulang semula sekali gus menjejaskan rakyat.- BERTA HARIAN

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search