PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Banjir: Tiada keperluan isytihar darurat bencana di Johor - PM Anwar

Banjir: Tiada keperluan isytihar darurat bencana di Johor - PM Anwar

SEGAMAT: Tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat bencana di Johor ketika ini meskipun angka mangsa banjir di negeri itu sudah melebihi 40,000 orang. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata ini kerana kebanyakan kawasan yang terjejas di negeri berkenaan telah surut selain jangkaan hujan juga akan berkurangan. 
 “Keputusan kerajaan tidak umumkan darurat kerana jangkaan hujan sudah mula berkurangan dan beberapa tempat (juga) sudah mulai surut. 
 “Walaupun ada masalah (banjir) termenung di beberapa tempat, (keadaan) itu mengambil masa tetapi tidak perlu (isytihar) darurat kerana banjir sudah mulai surut,” katanya. 
 Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan lawatan di pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Jenis Kebangsaaan Cina SJK(C) Kampung Tengah, di sini pagi ini.

Dalam pada itu beliau memaklumkan, kerajaan juga sudah mengarahkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk turut membantu mangsa-mangsa banjir yang terjejas khususnya di negeri Johor.

“Saya telah hubungi semua GLC penting kerajaan persekutuan termasuk Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk turun menyelesaikan masalah bekalan elektrik di kawasan yang terjejas banjir.

“Yayasan Sime Darby juga akan menyediakan kit kesihatan kepada lebih 1,500 keluarga selain mereka turut membantu mengumpulkan dana RM20 juta tambahan untuk rakyat Johor,” tambahnya.

Selain itu katanya, beliau berpuas hati dengan pengurusan bencana di negeri itu dan turut meminta semua agensi terlibat membantu sehabis baik dalam mengurangkan beban mangsa-mangsa yang terjejas. - ASTRO AWANI
 
 
 
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search