PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

Banjir terburuk landa Johor - Ahmad Zahid

Banjir terburuk landa Johor - Ahmad Zahid

Kota Tinggi: Banjir yang melanda Johor ketika ini disifatkan antara yang terburuk pernah dihadapi negeri ini, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Sehubungan itu, Timbalan Perdana Menteri meluluskan peruntukan segera RM10 juta kepada negeri itu bagi memastikan semua kelengkapan terutama di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) mencukupi, berikutan angka penduduk terjejas semakin meningkat.

Beliau berkata, keadaan banjir di Johor dan beberapa negeri lain semakin buruk berikutan perubahan iklim akibat fenomena global namun kerajaan perlu bersedia dari sekarang untuk membantu rakyat.

Apatah lagi katanya, mengikut laporan antarabangsa, aktiviti pemanasan global akan menyebabkan kebanyakan pulau kecil yang berada di lautan seluruh dunia termasuk Laut China Selatan akan berada di bawah paras bawah laut dan tenggelam pada 2050.

"Selain itu, punca banjir di Johor yang buruk kali ini disebabkan luruan hujan yang sangat luar biasa.

"Ia menyebabkan paras air di sungai-sungai utama meningkat mendadak berikutan air hujan luar biasa selain hujan dari kawasan Pahang yang mengalir ke sungai-sungai negeri ini

"Saya luluskan peruntukan sebanyak RM10 juta untuk bencana banjir di Johor yang sudah disalurkan kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

"Saya sudah mengarahkan NADMA membuat pembelian segera membabitkan selimut, bantal dan tilam berikutan peralatan itu mengalami kekurangan di PPS di sini dan serahkan segera kepada Jawatankuasa Banjir Daerah untuk digunakan mangsa," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas meninjau pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Jenis Kebangsaan Cina New Kota, di sini, hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Terdahulu Ahmad Zahid diiringi Onn Hafiz turut meninjau keadaan banjir di pusat bandar Kota Tinggi yang semakin buruk di samping meninjau PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Datuk Usman Awang.

Keadaan banjir di Johor semakin buruk dengan jumlah mangsanya dilaporkan terus melonjak kepada 28, 099 orang terdiri daripada 7,805 keluarga di 197 PPS , setakat jam 4 petang tadi.

Banjir ketika ini disifatkan paling buruk pernah dihadapi negeri itu selepas 17 tahun menghadapi bencana banjir besar pada 2006, yang mengakibatkan lebih 100,000 penduduk negeri ini terjejas.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid meminta Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Nancy Shukri, supaya mengerakkan pegawai dan anggota Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dari negeri lain untuk membantu Johor.

Katanya, ia berikutan kekurangan pegawai dan anggota JKM bagi membantu menguruskan bencana banjir di Johor.

"Saya tahu pegawai dan anggota JKM Johor bertungkus-lumus membantu mangsa banjir di semua PPS dibuka di negeri ini, namun berikutan keadaan banjir di sini yang semakin buruk ia memerlukan bantuan tenaga kerja.

"Oleh itu, saya sudah menghubungi Nancy Shukri bagi memobilasi pergerakan pegawai dan anggota JKM dari negeri lain ke Johor," katanya.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkata, peruntukan untuk projek jangka pendek sebanyak RM7.6 akan disalurkan bagi pertingkatkan sistem perparitan di pusat bandar Kota Tinggi dan Kota Mas.

"Selain itu, sebanyak RM15 juta akan diperuntukan untuk kerja melebarkan Sungai Lalang, bagi menampung hujan luar biasa dan limpahan air hujan yg dari daerah lain dan jika berlaku peningkatan paras air laut.

"Rancangan Tebatan Banjir (RTB) di Sungai Pemandi yang bernilai RM25 juta pula kini di dalam proses tender.

"Bagi jalan yang agak rendah dari Kota Tinggi ke Mersing yang sering dinaiki air bah, ia memerlukan peruntukan RM120 juta dan perlu perbincangan dengan Kementerian Kerja Raya.

"Terakhirnya, untuk projek jangka panjang Kota Tinggi memerlukan RM380 juta untuk RTB Sungai Johor yang akan dimasukkan dalam RMK ke-15," katanya - HARIAN METRO

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search