PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

Bencana Dalam Bencana, Nadma Pastikan Pengurusan Banjir Di Yan, Kuala Muda Teratur

Bencana dalam bencana, Nadma pastikan pengurusan banjir di Yan, Kuala Muda teratur

Kuala Lumpur: Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) akan memastikan pengurusan bencana akibat banjir di Yan dan Kuala Muda, Kedah dikawal dan diselaraskan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Aminuddin Hassim berkata, situasi di kedua-dua tempat itu yang diisytiharkan sebagai Kawasan Bencana Tahap 1 hari ini susulan banjir disebabkan fenomena kepala air di kawasan sekitar Gunung Jerai petang semalam, Nadma berperanan menyalur maklumat dan memberi nasihat bagi pengurusan bencana berkenaan.

"Yang penting apabila bencana berlaku ia dapat dikawal dan diselaraskan dengan teratur. Contoh bencana yang berlaku di Yan, tidak perlu cetuskan ia kepada satu tahap yang lebih besar dan meletakkan keyakinan kepada agensi-agensi yang berada di situ.

"Antaranya Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APMM) serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai Komander Operasi Bencana di situ boleh menanganinya kita akan bagi nasihat tertentu sahaja," katanya ketika dihubungi hari ini

Menyifatkan banjir di dua daerah itu ketika negara masih dilanda wabak Covid-19 sebagai 'bencana dalam bencana', beliau berkata pegawai Nadma akan memantau keadaan pusat pemindahan sementara (PPS) dari segi jarak yang ditetapkan Prosedur Operasi Standard (SOP).

Beliau berkata, pihaknya juga akan meneliti prosedur pemantauan Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) terutama sekiranya terdapat kes-kes positif Covid-19 memandangkan kes dicatatkan di Kedah agak tinggi buat masa ini.

Aminuddin berkata, Pengisytiharan Kawasan Bencana Tahap 1 adalah merujuk kepada daerah yang ditimpa bencana dengan pengurusan dan pengendaliannya ditangani agensi pengurusan bencana di peringkat daerah.

Beliau berkata, sebuah Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah yang kebiasaannya diketuai Pegawai Daerah akan ditubuhkan bagi tujuan mengelola dan menyelaras semua sumber, logistik, kewangan serta tugas-tugas termasuk agensi-agensi terbabit dalam pengurusan bencana itu.

"Bagi Kawasan Bencana Tahap 1, tidak perlu nak 'resource' (dapatkan sumber) daripada peringkat negeri atau daerah terdekat, hanya terlitup dalam kawasan daerah itu sahaja.

"Tahap 2 adalah peringkat negeri, contohnya banjir yang merentas dua atau tiga daerah...sekiranya banyak daerah yang terbabit kita akan bawa ke Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri untuk isytihar kawasan Bencana Tahap 2," katanya.

Beliau berkata, bagi Kawasan Bencana Tahap 2, sumber bagi pengurusan bencana itu akan digerakkan dan diperoleh daripada kerajaan negeri serta Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri.

Aminuddin berkata Kawasan Bencana Tahap 3 pula adalah bagi bencana membabitkan beberapa negeri dan pengurusan kawasan bencana ini akan dikelola Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat.

 

- Harian Metro

 
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search