PORTAL RASMI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI

Berita

Syor Penjawat Awam Kerja Dari Rumah Bantu Tugasan Di PKRC

Syor penjawat awam kerja dari rumah bantu tugasan di PKRC

KOTA BHARU: Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) sedang meneliti cadangan penjawat awam yang bertugas dari rumah akan diminta untuk membantu penugasan perkeranian di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di seluruh negara.

Ketua Pengarah NADMA, Datuk Dr Aminuddin Hassim, berkata cadangan itu akan dibawa untuk perbincangan antara pihaknya bersama Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan kerajaan negeri.

Beliau berkata ketika permulaan penularan COVID-19, jumlah petugas di PKRC adalah mencukupi namun apabila ada antara mereka terpaksa bekerja hampir 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu selain ada petugas positif COVID-19, berlaku pengurangan kakitangan yang boleh digerakkan di lokasi berkenaan.

"Oleh itu antara ideanya ialah berbincang dengan JPA dan kerajaan negeri untuk menggunakan penjawat awam (agensi dan jabatan lain) yang sekarang bekerja dari rumah untuk digerakkan di kawasan yang memerlukan bantuan.

"Sekurang-kurangnya staf perubatan boleh tumpu urusan perubatan manakala tugasan perkeranian boleh minta rakan-rakan daripada perkhidmatan lain untuk membantu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau PKRC Dewan Jubli Perak di sini hari ini. Turut hadir Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan Datuk Dr Zaini Hussin.

Aminuddin berkata menerusi lawatannya itu, beliau dimaklumkan 30 hingga 50 petugas tambahan diperlukan di 13 PKRC di seluruh negeri ini.

"Saya akan bincang dengan JPA dan kerajaan negeri Kelantan berhubung keperluan tambahan petugas untuk bantu di PKRC ini," katanya. – BERNAMA

 
Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search