PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Previous Next

NADMA Menerima Sumbangan Fasa ke-2 daripada Kerajaan Amerika Syarikat Melalui United States Indo-Pacific Command (USINDOPACOM) Overseas Humanitarian, Disaster, and Civic Aid (ODHACA)

Pada 8 Jun 2021, Kerajaan Malaysia melalui NADMA telah menerima sumbangan Fasa ke-2 daripada Kerajaan Amerika Syarikat melalui United States Indo-Pacific Command (USINDOPACOM) Overseas Humanitarian, Disaster, and Civic Aid (ODHACA) dengan koordinasi daripada Pejabat Kerjasama Pertahanan (Office of Defence Cooperation), Kedutaan Besar Amerika Syarkat di Kuala Lumpur. Sumbangan kali ini yang merangkumi peralatan ICT, peralatan perubatan, serta peralatan perlindungan diri (PPE) merupakan sebahagian daripada bantuan keseluruhan bernilai lebih RM1,000,000.00 kepada Kerajaan Malaysia untuk menyokong tindak balas menangani pandemik COVID-19 di negara ini.
Ketua Pengarah NADMA, YBhg. Datuk Dr. Aminuddin bin Hassim telah meluangkan masa untuk turut sama meninjau proses penerimaan barangan bantuan tersebut serta bertemu dengan wakil dari ODC dan petugas Kedutaan Besar Amerika Syarikat di pejabat NADMA. Bagi pihak Kerajaan Malaysia, NADMA mengucapkan terima kasih di atas sumbangan yang telah diberikan di kala negara sedang menghadapi gelombang ketiga penularan COVID-19. Ianya merupakan tanda solidariti dan hubungan kukuh di antara dua negara.
Barangan sumbangan yang diterima oleh NADMA ini akan diagihkan dalam masa terdekat kepada Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) dan stesen kuarantin yang mempunyai keperluan kritikal terhadap barangan tersebut. Terdahulu, pada awal bulan Mac, Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia, TYT Brian D. McFeeters serta wakil ODC telah hadir ke PKRC Bersepadu MAEPS untuk menyampaikan sumbangan Fasa Pertama yang diserahkan kepada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

'Urus Bencana, Selamat Nyawa'

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search