PORTAL RASMI
JABATAN PERDANA MENTERI
AGENSI PENGURUSAN BENCANA NEGARA

Berita

Sebuah lagi PPS dibuka di Hilir Perak

IPOH: Sebuah lagi pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di daerah Hilir Perak semalam iaitu di Dewan Serbaguna Chikus di Langkap yang menempatkan 13 orang penduduk terjejas banjir daripada enam keluarga.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Perak berkata, pembukaan PPS terbaru itu menjadikan jumlah keseluruhan PPS yang dibuka di negeri ini sebanyak lima buah iaitu tiga di Hilir Perak dan dua di Kerian.

Katanya, kemasukan penduduk di PPS Dewan Serbaguna Chikus itu menjadikan jumlah keseluruhan mangsa banjir di negeri ini seramai 471 orang daripada 145 keluarga.

“Jumlah tersebut meningkat berbanding seramai 458 orang daripada 139 keluarga.

“Setakat ini, bilangan mangsa banjir di dua PPS di Hilir Perak kekal iaitu Dewan Serbaguna Padang Tembak merekodkan seramai 162 orang daripada 50 keluarga manakala 142 orang daripada 46 keluarga di Dewan Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI), Langkap,” katanya di sini.

Sementara itu, bagi daerah Kerian, seramai 97 mangsa daripada 24 keluarga ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Changkat Lobak manakala 57 orang daripada 19 keluarga pula di PPS SK Alor Pongsu.

“Penduduk yang terjejas ini dari Kampung Matang Tengah, Kampung Changkat Lobak, Kampung Beriai, Kampung Selekoh, Kampung Parit Air Hitam I dan Kampung Parit Ali Kalang,” katanya. - UTUSAN

JKM Pahang sedia 856 PPS hadapi Monsun Timur Laut

KUANTAN: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pahang menyediakan 856 pusat pemindahan sementara (PPS) bagi menghadapi Monsun Timur Laut (MTL) yang dijangka bermula Sabtu ini hingga Mac tahun depan.

Pengarahnya, Siti Nor Hasma Mat Isa, berkata PPS yang disediakan mampu menempatkan lebih 166,295 mangsa banjir yang dilengkapi pelbagai kemudahan bagi keselesaan mereka.

Beliau berkata, selain dewan serbaguna dan sekolah, turut dijadikan PPS ialah balai raya dan surau dengan setiap PPS mampu menempatkan antara 200 hingga 2,000 mangsa pada satu-satu masa.

Katanya, daerah ini mencatat jumlah PPS terbanyak dengan 125 PPS, diikuti Jerantut (107), Pekan (102), Raub (97), Temerloh (95), Lipis (86), Maran (76), Bentong (48), Bera (41), Rompin (39) dan Cameron Highlands, 37 PPS.

"Setiap mangsa banjir dibekalkan barangan makanan dan keperluan lain seperti selimut, kain, tuala, tikar, makanan sedia, lampin pakai buang dan sabun.

"Saya berharap mereka yang tinggal di kawasan rendah dan mudah berlaku banjir segera berpindah jika diarahkan pihak berkuasa bagi mengelak kejadian buruk. Mereka yang terbabit perlu berpindah pada waktu siang bagi memudahkan pihak berkuasa menyediakan kemudahan diperlukan seperti bot dan kenderaan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengiring Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Masyarakat, Pembangunan Wanita dan Keluarga Pahang, Datuk Sabariah Saidan melawat Depoh Simpanan Keperluan Bencana JKM Pahang, di sini, semalam.

Siti Nor Hasma berkata, sebanyak 455 sekolah dijadikan PPS, dewan (317), masjid dan surau (56), pusat aktiviti awam (10), bangunan awam (sembilan) dan institut pengajian tinggi (lapan).

Katanya, seramai 368 pegawai dan kakitangan JKM daerah dan negeri akan bertugas 24 jam jika banjir berlaku, dengan dibantu lebih 1,017 sukarelawan ahli Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK).

Seramai 14 kaunselor dan pegawai psikologi turut menjalankan tugas sepanjang musim tengkujuh.-BERITA HARIAN

Jumlah mangsa banjir di Perak pagi ini kekal

TELUK INTAN: Mangsa banjir di Perak pagi ini kekal 470 orang daripada 145 keluarga dipindahkan ke lima pusat pemindahan sementara (PPS) di dua daerah.

Jumlah terbabit tidak berubah berbanding yang direkodkan jam 12 tengah malam tadi.

Laporan Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Perak setakat jam 8 pagi, menunjukkan Hilir Perak paling teruk terjejas dengan 316 mangsa (102 keluarga) ditempatkan di tiga PPS, diikuti daerah Kerian yang merekodkan 154 mangsa (43 keluarga) dipindahkan ke dua PPS.

Di Hilir Perak, PPS Dewan Serbaguna Padang Tembak (dibuka 23 Oktober lalu), PPS Dewan Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI) Langkap (dibuka 1 November lalu), dan PPS Dewan Serbaguna Chikus (dibuka semalam) masih aktif.

Di Kerian, PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Changkat Lobak (dibuka 24 Oktober lalu) dan PPS SK Alor Pongsu (dibuka 30 Oktober lalu) juga berstatus aktif.

"PPS Dewan Serbaguna Padang Tembak menempatkan 163 orang (51 keluarga), PPS Dewan MPTI Langkap 140 orang (45 keluarga), manakala PPS Dewan Serbaguna Chikus mencatatkan sejumlah 13 mangsa (enam keluarga).

"PPS SK Changkat Lobak pula dihuni 97 mangsa (24 keluarga), sementara baki 57 mangsa (19 keluarga) ditempatkan di PPS SK Alor Pongsu," katanya.

Dalam pada itu, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Perak melaporkan paras air Sungai Bidor di Changkat Jong dekat sini mencecah 4.30 meter (m), melepasi paras bahaya 3.50m.

Sungai Kinta di Weir Tanjung Tualang pula berada pada paras berjaga-jaga apabila merekodkan bacaan 13.36m (paras berjaga-jaga bagi Sungai Kinta, 13m).

Sementara itu, Jabatan Kerja Raya (JKR) Perak turut melaporkan penutupan jalan persekutuan di beberapa daerah berikutan situasi banjir semasa.

Di Kerian, FT147 Jalan Selama ditutup kepada semua jenis kenderaan berikutan kenaikan paras air di jalan terbabit, pengguna dinasihatkan menggunakan jalan alternatif A111 Jalan Pintasan Alor Pongsu-Bukit Merah.

Di Hilir Perak, A129 Jalan Langkap-Air Hitam dipasang papan amaran sementara, penggunaan diminta menggunakan jalan alternatif FT058.

Di Batang Padang, JKR Perak sedang menyegerakan kerja-kerja pembaikan bahu jalan di FT1152 FELDA Trolak Selatan yang runtuh memandangkan ia adalah jalan utama. Jalan dibuka satu lorong untuk kenderaan ringan sahaja.

Di Selama, JKR Perak sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan di A021 Jalan Kubu Gajah Ijok-Sumpitan dan jalan dibuka untuk semua kenderaan. Bagi mengelakkan kesesakan, pengguna dinasihatkan menggunakan jalan alternatif di Jalan Pintasan Kampung Sumpitan-Kampung Masjid.

Di Batang Padang, pemasangan Pelan Pengurusan Trafik (TMP) sudah dibuat oleh JKR Perak FT001 Jalan Ipoh-Tanjung Malim dengan jalan dibuka satu lorong kepada semua kenderaan. -  BERITA HARIAN

Mangsa banjir Dengkil terima RM95,355 bantuan Agihan Rahmah

DENGKIL: Seramai 432 mangsa banjir yang berlindung di tiga Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di sini menerima sumbangan keseluruhan bernilai RM95,355 menerusi Program Agihan Rahmah.

Program Agihan Rahmah itu diselaraskan beberapa agensi dan jabatan di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Mohd Na’im Mokhtar.

Mohd Na’im berkata, sumbangan berbentuk wang tunai, makanan kering, lampin bayi, keperluan wanita dan barangan keperluan harian itu diagihkan di tiga PPS masing-masing di Dewan SMK Dengkil, Dewan Orang Ramai Jenderam Hilir dan Dewan Dato’ Ahmad Razali.

Beliau berkata, antara agensi menyumbang termasuk Yayasan Taqwa, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (Yadim), Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam (YaPeim) dan Tabung Haji.

“Petang ini saya hadir menyerahkan sumbangan kepada mangsa banjir dari tiga buah kampung di Dengkil terutama dari Kampung Sri Tanjung dan Kampung Chemperai.

“Kita akan memastikan agensi dan jabatan agama menjadi pendahulu dan sentiasa prihatin dengan musibah dihadapi rakyat,” katanya ketika ditemui selepas menyampaikan sumbangan Program Agihan Rahmah di PPS Dewan SMK Dengkil, di sini petang tadi.

Katanya, beliau sempat menyantuni mangsa banjir di sini selain memberikan kata-kata semangat kepada mereka supaya kekal tabah menghadapi ujian.

Mohd Na’im berkata, beliau difahamkan, PPS Dewan SMK Dengkil ini didiami pelbagai latar belakang agama dan bangsa dan mereka dilihat saling membantu antara satu sama lain.

Selain itu, katanya, beliau juga dimaklumkan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut menyumbang bantuan bernilai RM40,000 kepada mangsa banjir di tiga PPS berkenaan.

Tinjauan di PPS Dewan SMK Dengkil mendapati, mangsa banjir ditempatkan di PPS itu sejak Ahad lalu susulan banjir melanda daerah ini. – UTUSAN

Banjir: 603 mangsa di 9 PPS di Selangor, 219 di Perak

KUALA LUMPUR: Seramai 603 mangsa banjir ditempatkan di sembilan pusat pemindahan sementara (PPS) di beberapa daerah di Selangor, sehingga jam 8 pagi tadi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Selangor dalam kenyataan, hari ini, memaklumkan jumlah itu membabitkan 162 keluarga.

"Daerah yang paling terjejas adalah Sepang dengan 477 mangsa banjir daripada 133 keluarga.

"Seramai 231 mangsa ditempatkan di PPS Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dengkil, manakala 108 mangsa dipindahkan ke PPS Dewan Orang Ramai Kampung Dato Ahmad Razali.

"Selain itu, Dewan MPKK Kampung Jenderam Hilir juga dibuka sebagai PPS yang menempatkan 89 mangsa dan 49 lagi mangsa ditempatkan di Dewan Orang Ramai Taman Gemilang," katanya.

Beliau berkata, dua PPS dibuka di daerah Hulu Langat iaitu di Sekolah Kebangsaan (SK) Bangi dan SK Semenyih yang menempatkan 96 mangsa banjir daripada 23 keluarga.

"Seramai 87 mangsa ditempatkan di SK Bangi, manakala sembilan mangsa dipindahkan ke SK Semenyih.

"Di daerah Hulu Selangor pula, satu PPS dibuka iaitu di Dewan Komuniti Taman Desa Hulu Yan Bharu yang menempatkan 15 mangsa membabitkan tiga keluarga," katanya.

Katanya, di daerah Petaling juga satu PPS dibuka di Dewan Serbaguna Camelia MBSJ, Putra Height membabitkan 10 mangsa daripada tiga keluarga.

"Satu lagi PPS dibuka di daerah Gombak di Dewan Seroja Kampung Bendahara membabitkan lima mangsa daripada tiga keluarga," katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan di PERAK, seramai 219 mangsa banjir daripada 63 keluarga masih ditempatkan di empat PPS di daerah Hilir Perak dan Kerian.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Perak dalam kenyataan memaklumkan di Hilir Perak, jumlah mangsa kekal 53 orang daripada 17 keluarga di PPS Dewan Serbaguna Padang Tembak dan 12 daripada tiga keluarga masih di PPS Dewan Majlis Perbandaran Teluk Intan.

"Mangsa banjir di Kerian pula kekal 97 orang daripada 24 keluarga yang ditempatkan di PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Changkat Lobak dan 57 orang daripada 19 keluarga berlindung di PPS SK Alor Pongsu," menurut kenyataan itu.

Sementara itu, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) melaporkan paras Sungai Bidor di Changkat Jong berada pada tahap bahaya dengan mencatat ketinggian 4.02 meter manakala Sungai Kinta di Weir Tanjung Tualang dan Sungai Slim di Slim River pada paras berjaga-jaga, masing-masing dengan 13.29 meter dan 25 meter.

Berdasarkan maklumat daripada Jabatan Meteorologi, cuaca diramal baik pagi ini, namun hujan dan ribut dijangka berlaku di kebanyakan daerah di Perak pada petang dan malam ini.- BERITA HARIAN

Penafian
Kerajaan Malaysia dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras B1, 6 dan 7, Setia Perkasa 5,
Kompleks Setia Perkasa,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 WP Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search