OFFICIAL PORTAL
NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AGENCY
PRIME MINISTER'S OFFICE

News

Zoo ambil langkah berjaga-jaga elak haiwan kena strok haba

Taiping: Zoo Taiping & Night Safari (ZTNS) mengambil langkah berjaga-jaga memastikan haiwan di zoo berkenaan tidak terkena serangan strok haba susulan cuaca panas melampau yang melanda negara ketika ini.

Pengarahnya Dr Muhamad Ridhwan Affendi setakat ini tiada haiwan di zoo berkenaan yang dikesan terkena strok haba.

"Haiwan mempunyai kemungkinan terkena strok haba dan penyakit diabetes seperti manusia, jika tidak dijaga dengan baik oleh pakar.

"Sekarang kita dilanda cuaca yang sangat panas hinggakan pernah mencecah suhu 39 hingga 40 darjah. Namun, kita bersyukur juga kerana ZTNS terletak di kawasan yang sesuai iaitu di tapak kaki Bukit Larut yang dikelilingi Taman Tasek Taiping," katanya pada sidang media program 'Let's Nurture the Nature' sempena sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia di sini hari ini.

Muhamad Ridhwan berkata kebajikan di zoo dijaga rapi oleh ahli yang ditugaskan khas untuk menjaga haiwan dan air, selain memandikan haiwan seperti gajah secara berkala.

Beliau berharap cuaca panas di negara ini tidak berlanjutan sehingga ke bulan Ogos dan September, memandangkan terdapat taburan hujan semenjak beberapa hari lepas. 

"Antara pengisian aktiviti yang dijalankan pada hari ini ialah penanaman anak pokok Kelat Paya Merah, lawatan zoo dan pemberian makanan kepada haiwan," katanya.

Beliau berkata istimewa bagi penanaman anak pokok pada hari ini ialah menggunakan tanah baja organik daripada tinja haiwan.

"Kita menggunakan baja kompos yang diperbuat daripada tinja gajah, yang merupakan penghasilan produk ZTNS sendiri. Ini merupakan kebanggaan kami dan rasanya kami merupakan zoo pertama yang lakukan (baja kompos) untuk kegunaan semua tanaman," katanya. -Zoo ambil langkah berjaa-jaga elak haiwan kena strok haba. -HARIAN METRO

 

Disclaimer
The Government of Malaysia and the National Disaster Management Agency (NADMA) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search