OFFICIAL PORTAL
NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AGENCY
PRIME MINISTER'S OFFICE

News

Rancangan tebatan banjir di Klang dilaksana segara atasi banjir - Nik Nazmi

Rancangan tebatan banjir di Klang dilaksana segara atasi banjir - Nik Nazmi

KLANG, 6 Jun (Bernama) - Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) akan melaksanakan segera Rancangan Tebatan Banjir (RTB) sebagai penyelesalan jangka masa panjang bagi masalah banjir di beberapa lokasi sekitar daerah ini.


Menterinya Nik Nazmi Nik Ahmad berkata cadangan penelesaian jangka masa pendek pula adalah dengan meningkatkan kekerapan penyelenggaraan sistem saliran kawasan tersebut.


"Penyelesaian jangka panjang adalah dengan pelaksanaan segera RTB Sungai Batu Enam, Sungai Kapar Kecil dan Sungai Kapar Besar, katanya ketika membuat lawatan kerja ke kawasan banjir sekitar Bandar Bukit Raja di sini hari ini.

Lawatan tersebut susulan kejadian banjir kilat pada Ahad lepas di beberapa lokasi di daerah ini yang melibatkan kawasan Pekan Meru dan Bandar Bukit Raja. Beliau berkata kawasan yang terjejas di Pekan Meru antaranya Taman Daya Meru, Taman Daya Maju, Jalan Kasban dan Persiaran Hamzah Alang, manakala kawasan Bukit Raja melibatkan Bandar Baru Bukit Raja dan Mutiara Bukit Raja. "Dilaporkan anggaran 50 hingga 100 rumah terjejas banjir dengan kedalaman 0.1 meter (m) ke 0.5m dan melibatkan perpindahan 20 keluarga," katanya. 

Nik Nazmi berkata kejadian banjir it disebabkan hujan yang sangat lebat dan berlarutan lebih tiga jam serta bertembung dengan air laut pasang.


Selain itu, menurutnya faktor sistem saliran dalaman yang tidak dapat menampung kuantiti air yang banyak dan tidak dapat mengalir ke sungai kerana aras air sungai tinggi turut I menyumbang kepada berlakunya banjir.


*Pada hari kejadian Ahad lepas, Steen Telemetri Kampung Perepat, Kapar merekodkan hujan tertinggi hingga 98.5 milimeter(mm) menyebabkan status aras air Sungai Binjai, Pekan Meru meningkat hingga 4.38m melepasi aras bahaya laitu 4.2m pada pukul 12 tengah hari, namun surut sepenuhnya pada 5 petang semalam," katanya. - BERNAMA

Disclaimer
The Government of Malaysia and the National Disaster Management Agency (NADMA) shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website.
Hubungi Kami
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA),
Jabatan Perdana Menteri,
Aras 6 & 7, Blok D5, Kompleks D,
Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62502 Wilayah Persekutuan
Putrajaya

T: +603 8870 4800
F: +603 8870 4848
E: admin@nadma.gov.my
G: 2.937323, 101.704762
Statistik Pengunjung
Pengunjung

Search